sobota, 16 kwietnia 2011

Świąteczny sernik wykwintny

Właśnie w momencie, kiedy myślałem, że już wszystkie najlepsze serniki zostały kiedyś przeze mnie wypróbowane i nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć upiekłem wraz z moją żoną jeden z najlepszych serników, jaki w życiu jadłem. Przepis jest dla osób, które uwielbiają serniki pieczone, tradycyjne. Jest ciężki, ale nie mocno zbity, idealnie puszysty i kremowy zarazem.

 Składniki:
1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
450 g drobnego cukru do wypieków
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, o temperaturze pokojowej
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki


Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.

Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.

Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.

Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.


 sernik był upieczony  z 1 kg twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm

Ważna uwaga:

Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!

- wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (przynajmniej 2 h wcześniej wyjmujemy z lodówki),

- masę serową miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej,

- sernik studzimy z minimalnie uchylonymi drzwiami piekarnika.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz